Хидроизолация на плоски покриви, натисни тук

  • 15/03/2016 14:02
  • |
  • 0 коментара
6 неща, които трябва да знаем при хидроизолация на плоски покриви

6 неща, които трябва да знаем при хидроизолация на плоски покриви

Хидроизолация на плосък покрив

Плоският покрив е нож с две остриета. От една страна той може да бъде изключително приятно открито пространство и да дава възможност на обитателите на сградата да го използват, като чудесно кътче за отдих, но от друга – той има своите специфични изисквания.

Плоският покрив се нуждае много повече от хидроизолация, отколкото всеки покрив с полегатата конструкция, тъй като той страда от задържането на вода. Хидроизолацията на плосък покрив е нещо много сериозно и отговорно, защото от нея зависи доброто състояние на помещенията на последния етаж, а и на всички останали помещения в сградата, след време.

Тук ще се спрем на 6 неща, които трябва да знаем за хидроизолацията на плосък покрив, за да не се пазарим излишно или за да не пропуснем да изискаме, като услуга този важен детайл, при наемането на фирма за ремонт или цялостно изграждане на съоръжението.

  • Хидроизолацията е задължителна, когато се изгражда или ремонтира плосък покрив – точка! Не си мислете, че понеже ще направите външна настилка със замазка и ще използвате качествени материали, то ще можете да избегнете поставянето на влагоизолация. Водата, както и механичните и атмосферни влияния ще разрушат всяко покритие и само добрата изолация може да спре проникването на влага в помещенията.
  • Хидроизолацията е добре да бъде еластична и двупластова, като лепилата, които се използват също трябва да бъдат гъвкави и устойчиви на влага. Това е изключително важно, тъй като твърдите материали не могат да реагират на големи температурни разлики, причиняващи свиване и разтягане и започват да се рушат, което създава пробив в целостта на покритието.
  • Особено внимание трябва да се обърне на детайлите, като например: връзки с бордове, стени, отводнителни системи (улуци), окабеляване и всички елементи, заемащи покривното пространство. Те имат особено отношение към хидроизолацията на плоския покрив, понеже при тях най-често се откриват пробойните.
  • При полагането на хидроизолационна мембрана е много важно да се спазват стриктно всички указания за работа. Задължително условие е да се запълнят всички неравности с тераколно лепило, за да се осигури равномерна устойчивост на цялото покритие. Необходимо е също да се спазва времето за изсъхване на различните лепила и покрития, защото всеки слой от изолацията на плоския покрив определя неговата степен на хидрозащита.
  • След полагането на хидроизолация е наложително да се фугират много качествено пространствата, свързващи компонентите на външната настилка, независимо дали тя е изградена от плочи, битумно покритие, асфалт или друг строителен материал. Фугиращата смес трябва да бъде еластична и да притежава мощен водоотблъскващ ефект.
  • Хидроизолация на плосък покрив може да се постави само от компетентна специализирана фирма. Ако решите да икономисате средства и да ремонтирате течовете на покрива на блока сами или случайни майстори, в който живеете, рискувате да нанесете сериозни поражения в жилищата на своите съседи от последните етажи, за което може да се наложи да заплатите от джоба си.

Хидроизолация в основи и фундаменти

Хидроизолация на основи

Основната цел при този вид хидроизолация е поставянето на бариера между водата и основите на строителния обект. Качествено направената хидроизлозация в основите запазва стойността на обекта, удължава експлоатацията му, както и премахва възможността за нанасяне на щети от агресивните подпочвени и дъждовни води. Хидроизолацията е една активна стъпка, която ще ви спести нуждата от сериозни и скъпи ремонти. А неправилното и изпълнение ще ви докара само главоболия и проблеми за в бъдеще. Хидроизолацията на основите не бива да бъде пропускана или подценявана поради никакви причини, защото водата влияе изключително зле на здравината на бетона, армировката, зидарията, просмуква се и се появява по стените, появява се мухъл, петна, плесен. Тогава ремонтите стават наложителени и неизбежени и опитът за спестяване на пари от хидроизлозация завършва с пълен провал. Пазарът предлага прекрасни материали и технологии създаващи водонепропусклив слой, от които може да се възползвате.

Съветваме ви внимателно да изберете вашия партньор, който ще направи хидроизлозацията на основите на обекта ви, тъй като това е от изключително значение.

В днешно време много сутерени се използват като помещения с икономически цели или като стаи за живеене, което налага задължителната направа на хидроизлозация. В противен случай влагата пробива и помещенията стават непригодни за посочените по-горе цели.

Появата на влага може да е породена от ред причини:

  • Пълна липса на хидроизлозация;
  • Проникване на подпочвени води през недобре защитени части на строителния обект;
  • Неправилно изпълнено поставяне на хидроизлозация;
  • Лошо изпълнение на дренажа;
  • Строителна влага;
  • Спукана тръба и др.;

Първите три варианта са най-често срещани в практиката.

Преди поставянето на хидроизлозация е от голямо значение обработката и подготовката на повърхността. Има набор от конкретни операции, които трябва да бъдат извършени, за да може хидроизолацията да се нанесе качествено и ефективно. В противен случай има огромна вероятност да се появят нежеланите ефекти на влагата.

Тъй като има стари здания, при създаването на които не е правена качествено хидроизолацията, стари технологии, материали и прочие, бихме искали да отбележим, че нещата не са загубени. При старото строителство с проблемна хидроизлозация е необходимо да се предприемат бързи мерки по ремонтни дейности. В противен случай разрушаващото действие на влагата не само ще продължи, но и ще се засили, като всичко това ще се отрази върху здравината на конструкцията и външния вид.

С напредването и развитието на технологиите и материалите не е от значение географското положение на строителния обект. Хидроизолация може да бъде изпълнена навсякъде. С оглед на голямото разнообразие и възможности, е важно да се консултирате със специалисти, които  да съдействат при избора на най-оптималния вариант за вашия конкретен случай.


Изгодни оферти за дрехи

© 2015 - 2024 Всички права запазени